ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΑΣΤΙΚΟ BRAND ΕΙΔΩΝ ΟΙΚΙΑΚΟΥ ΙΜΑΤΙΣΜΟΥ |Percasa

χαλιά μοντέρνα μηχανής και χειροποίητα

Κουβέντα με τον σχεδιαστή χαλιών Γιώργο Τσαλουχίδη και δημιουργό του ezzo project

 

–  Πώς αποφάσισες να ασχοληθείς μ’ ένα τόσο απαιτητικό επάγγελμα, σε μια τόσο νεαρή ηλικία. Ποιο το έναυσμα;

Μεγάλωσα μέσα στα χαλιά. Ήμουν παιδί που έπαιζε πάνω στα χαλιά , στου παππού μου τα χαλιά. Ήταν μια απόφαση λοιπόν που δε χρειάστηκε να πάρω , απλά συνέχισα αυτό το παιχνίδι , το οποίο μεγαλώνοντας έγινε ανάγκη έκφρασης , δημιουργία – επάγγελμα. Δεν μπορώ να φανταστώ να κάνω κάτι άλλο.

–  Πώς προέκυψε η συνεργασία σου με την MONTANA Paris και την PIERRE CARDIN Paris ;

Ήταν κάτι για μένα που ήρθε από τον ουρανό . Είχα κάποιες ιδέες , μου δόθηκε όμως η ευκαιρία να με ακούσουν και να με εμπιστευτούν οι άνθρωποι της Pierre Cardin. Κρίνανε το εγχείρημά μας ως επιτυχημένο και συνεχίσαμε μαζί για κάποια χρόνια. Η συνεργασία μου με την Montana Paris ήρθε ως φυσικό επακόλουθο. Θα έλεγα πως απλά ήμουν στο κατάλληλο μέρος την κατάλληλη στιγμή και νιώθω πολύ τυχερός γι αυτές μου τις συνεργασίες οι οποίες ήταν για μένα εμπειρία ζωής και μου έδωσαν πολλά.

–  Από πού αντλείς έμπνευση για να σχεδιάσεις ένα χαλί και πόσο χρόνο απαιτεί η διαδικασία σύλληψης της ιδέας μέχρι την παρασκευή του ;

Η έμπνευση μπορεί να προέρχεται από οτιδήποτε. Προσωπικά πρώτα έχω την ιδέα μιας νέας τεχνοτροπίας κατασκευής χαλιού ή την χρησιμοποίηση και τον συνδυασμό καινοτόμων πρώτων υλών ή νέων χρωματικών συνδυασμών και μετά έρχεται το σχέδιο βάση των κατασκευαστικών ιδιαιτεροτήτων. Η κατασκευή ενός χειροποίητου χαλιού διαρκεί από 6 έως 12 μήνες. Σκεφτείτε ότι απαιτούνται πολλές και συνεχείς δοκιμές για τη δημιουργία μιας νέας άρτιας ποιότητας , η βαφή των νημάτων με φυτικά χρωστικά που επίσης απαιτεί συνεχείς αλλαγές μέχρι την επίτευξη των επιθυμητών χρωματικών τόνων , η επεξεργασία των ακατέργαστων πρώτων υλών , η κατασκευή , το φινίρισμα και τέλος το πλύσιμο του τελικού προιόντος . Όσον αφορά τα μηχανοποίητα χαλιά η διαδικασία δημιουργίας μιας κολεξιόν διαρκεί περίπου 12 μήνες , η κατασκευή τους όμως μόλις κάποιες μέρες.

μηχανής μοντέρνο χαλί χειροποίητο

– Τι πρέπει να προσέχουμε στην αγορά ενός χαλιού;
Πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε ποια είναι η πρώτη ύλη παρασκευής του προιόντος , από πού προέρχεται και ποιες προυποθέσεις πληρεί. Σημαντική επίσης είναι η αισθητική του προιόντος σε συνδυασμό με την πρακτική εφαρμογή του. Απαραίτητες είναι οι εγγυήσεις που μας δίνει ο κατασκευαστής για την ποιότητα και την ανθεκτικότητα του προιόντος. Εν κατακλείδι είναι σημαντικό να επιλέγουμε να κάνουμε τις αγορές μας από επαγγελματίες οι οποίοι έχουν γνώση του αντικειμένου και εμπνέουν εμπιστοσύνη λόγω της πορείας τους στο χώρο.

 

–  Πως προέκυψε η ezzo Rug Art και που εστιάζει η φιλοσοφία της;

Η δημιουργία του project ezzo προέκυψε από μια εσωτερική ανάγκη που είχα να εκφραστώ ελεύθερα πάνω στο κομμάτι της δημιουργίας χαλιού. Ήρθε από την ανάγκη μου να σπάσω κάποιες νόρμες που μεγαλύτερα brand είναι ‘’υποχρεωμένα’’ να ακολουθούν. Κεντρικός άξονας της φιλοσοφίας ezzo είναι το τρίπτυχο ποιότητα – υψηλή αισθητική – προσιτές τιμές. Στόχος μου να φέρω την κουλτούρα του χαλιού κοντά σε νέους ανθρώπους σαν εμένα.

– Σχέδια για το μέλλον;

Θα ήθελα να συνεχίσω με την ίδια διάθεση και αγάπη να δημιουργώ και να εκφράζομαι.

μηχανής μοντέρνο χαλί χειροποίητο   μηχανής μοντέρνο χαλί χειροποίητο ezzo μοντέρνο χαλί μηχανής χειροποίητο

 

 

 

 

 

 

 

ezzo Rug Art in FaceBook

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Leave a Reply