ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΟΥΜΕ ΤΟ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΧΡΩΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΧΑΛΙ ΜΑΣ |Percasa

carpet color combination

1.  Χρώμα χαλιού, επίπλων ή χρωματισμός τοίχων; Επιλέγοντας με τη σωστή σειρά.

 

Τι είναι πιο ωραίο από το να στήνουμε από την αρχή τον προσωπικό μας χώρο, στον οποίο θέλουμε να περάσουμε πολλές ώρες ψυχαγωγίας, εργασίας, αλλά και χαλάρωσης; Σε πολλές περιπτώσεις όμως η επιθυμία μας για δημιουργία μπορεί να μεταφραστεί σε βιαστικές επιλογές ακόμα και σε σημαντικά αισθητικά κομμάτια, όπως ο συνδυασμός των χρωμάτων του δωματίου μας. Μια απόφαση που ενδεχομένως να μας προβληματίσει στο εγχείρημά μας αυτό είναι η σειρά που θα επιλέξουμε τα χρώματα του χαλιού, των επίπλων και του χρωματισμού των τοίχων ώστε να πετύχουμε έναν όμορφο τελικό συνδυασμό.

Tip: Ένας εύκολος και απλός κανόνας είναι να ξεκινήσουμε με το στοιχείο που διαθέτει πιο περιορισμένο φάσμα επιλογών και συνεπώς εύρος χρωμάτων. Ας πάρουμε ως παράδειγμα το σαλόνι. Είναι προτιμότερο να επιλέξουμε αρχικά τον καναπέ, αλλά και τα έπιπλα που επιθυμούμε στο χώρο μας (τραπεζαρία, τραπεζάκι), καθώς ακριβώς το εύρος των χρωματικών προτάσεων είναι σαφώς πιο περιορισμένο. Ακολούθως, μας είναι αντίστοιχα ευκολότερο να διαλέξουμε το κατάλληλο, χρωματικά, χαλί που θα πλαισιώσει το χώρο μας, προσφέροντας την απαραίτητη ζεστασιά, προσδίδοντας παράλληλα τη νότα και το ύφος που εμείς επιθυμούμε. Τέλος, ο κατάλληλος χρωματισμός των τοίχων του δωματίου μέσω της πληθώρας επιλογών που παρουσιάζονται συμπληρώνει ιδανικά το χώρο μας. Για τα υπόλοιπα δωμάτια χρησιμοποιώντας την ίδια λογική μπορούμε να πετύχουμε ένα αρμονικό και αισθητικά άρτιο αποτέλεσμα.

Οικονομικό μοντέρνο χαλί

2. Ουδέτερα χρώματα στο χαλί-Λειτουργικότητα, αισθητική και ισορροπία στο χώρο μας

 

Τα ουδέτερα χρώματα αποτελούν ίσως την κύρια χρωματική επιλογή όσον αφορά το χαλί. Η ασφάλεια και η ευκολία στο συνδυασμό για ένα ολοκληρωμένο αποτέλεσμα, καθώς και η διαχρονικότητα που προσφέρουν είναι μερικά μόνο από τα πλεονεκτήματα που τα ανέδειξαν υψηλά στις προτιμήσεις των καταναλωτών. Ένα σχετικά ουδέτερο χρώμα χαλιού αποτρέπει την «οπτική υπερφόρτιση» του χώρου μας, χαρίζοντάς μας τη δυνατότητα παράλληλα να τονίσουμε –χρωματικά αλλά και όχι μόνο- το δωμάτιό μας με άλλα στοιχεία (όπως χρωματισμοί τοίχων, καλύμματα επίπλων, πίνακες κλπ) δίνοντας έτσι τις προσωπικές μας πινελιές.

Tip: Οι τρέχουσες τάσεις στον χώρο της εσωτερικής διακόσμησης ευνοούν τις γήινες αποχρώσεις, συμπεριλαμβανομένων απαλών γκρι, όπως επίσης και των πάντα διαχρονικών μπεζ τόνων. Σε αντίθεση με το τι πιστεύουν ίσως αρκετοί από εμάς, οι ουδέτερες αποχρώσεις δε συνεπάγονται και «βαρετό» αποτέλεσμα. Αντιθέτως, εκτός από τα σημαντικά πλεονεκτήματα που προαναφέρθηκαν, οι αποχρώσεις αυτές συνοδευόμενες από την κατάλληλη ποιότητα χαλιού (σε τεχνοτροπία και υλικά) αλλά και μοτίβο μπορούν να εγγυηθούν ένα πραγματικά ενδιαφέρον αποτέλεσμα γύρω από το οποίο μπορούμε να «χτίσουμε» το ύφος και την προσωπικότητα του χώρου μας.

Οικονομικό μοντέρνο χαλί

Οικονομικό μοντέρνο χαλί

Οικονομικό μοντέρνο χαλί

Οικονομικό μοντέρνο χαλί

3. Προσδίδοντας εναλλακτικό χαρακτήρα στο χαλί μας, αλλά και στο χώρο μας

 

Εάν επιθυμούμε πιθανόν να προσδώσουμε έναν εναλλακτικό χαρακτήρα στο χαλί μας, κατ’ επέκταση και στο χώρο μας, μπορούμε να επιλέξουμε ένα χαλί με χρωματικές ”πινελιές”. Για να υποστηρίξουμε όμως κι εδώ την επιλογή μας και να πετύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα, οφείλουμε να είμαστε προσεκτικοί και πάλι όσον αφορά την ποιότητα και την τεχνοτροπία του χαλιού, καθώς και την εναλλαγή των τόνων.

Οικονομικό μοντέρνο χαλί

Οικονομικό μοντέρνο χαλί

Tip: Για προσωπικούς, συνήθως οικιακούς χώρους, προτιμούμε ουδέτερες και κυρίως μεσαίες αποχρώσεις ώστε να προσδώσουμε μια χαλαρή διάθεση και αρμονία στο επιλεγμένο δωμάτιο. Στην περίπτωση όμως που επιθυμούμε κάτι διαφορετικό και ο χώρος το επιτρέπει, μπορούμε να τολμήσουμε ασφαλώς και πιο έντονες αποχρώσεις τόσο σε προσωπικούς χώρους –προσδίδοντας έτσι ενέργεια και ένταση– όσο κυρίως σε επαγγελματικούς και χώρους διασκέδασης.

Οικονομικό μοντέρνο χαλί

 

4. Τύπος δωματίου και επιλογή χρώματος

Ένας εξίσου σημαντικός παράγοντας κατά την επιλογή του χρώματος χαλιού, παρόλο που σε αρκετές περιπτώσεις δεν τον λαμβάνουμε υπόψιν είναι ο τύπος του δωματίου που επιθυμούμε να «ντύσουμε». Η χρήση του χώρου μας μπορεί να καθορίσει σε αρκετά μεγάλο βαθμό τις αποχρώσεις του χαλιού μας. Ας φέρουμε ως παράδειγμα ένα πολυσύχναστο δωμάτιο, όπως το σαλόνι, στο οποίο περνάμε το μεγαλύτερο ίσως μέρος της ημέρας ή ακόμα και ένα δωμάτιο που χρησιμοποιείται συχνά από παιδιά. Στην περίπτωση αυτή είναι προτιμότερο να χρησιμοποιήσουμε πιο σκούρα χαλιά, αποφεύγοντας τα ανοιχτόχρωμα τα οποία ενδεχομένως να λεκιάζουν και ευκολότερα.

Tip: Ας σημειώσουμε, όμως, πως και τα πολύ σκούρα χαλιά παρόλο που «καμουφλάρονται» περισσότερο από τα ανοιχτόχρωμα όσον αφορά του λεκιέδες, υστερούν κατά την εμφάνιση χνουδιών ή σκόνης. Επομένως, είναι προτιμότερο τους πολυσύχναστους χώρους να τους πλαισιώνουμε με μεσαίες  αποχρώσεις και τόνους.

Οικονομικό μοντέρνο χαλί Οικονομικό μοντέρνο χαλί Οικονομικό μοντέρνο χαλί Οικονομικό μοντέρνο χαλί Οικονομικό μοντέρνο χαλί

 

Εν κατακλείδι

Θα μπορούσαμε να πούμε, λοιπόν, πως το χαλί και πιο συγκεκριμένα την επιλογή χρώματός του δεν πρέπει να την παραμελούμε, καθώς κατά κάποιον τρόπο αποτελεί τον «οπτικό καταλύτη» των χώρων μας, εξισορροπώντας σε αρκετές περιπτώσεις την εικόνα του δωματίου, προσδίδοντας το προσωπικό μας ύφος, οδηγώντας παράλληλα σε ένα άρτιο αισθητικά αλλά και λειτουργικά αποτέλεσμα.

ezzo percasa

Leave a Reply