ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΚΑΛΟΥ ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΟΥ ΧΑΛΙΟΥ |Percasa

χειροποίητα χαλιά μοντέρνα παραδοσιακά κλασικά νομαδικά

Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΤΕΛΕΙΟΤΗΤΑΣ

Ενώ μερικές ατέλειες είναι αναπόσπαστο κομμάτι του χειροποίητου , ένα καλό χαλί πρέπει να πέφτει επίπεδα και ίσια στο πάτωμα χωρίς να κάνει κυματισμούς και να έχει ένα ευλόγως κανονικό σχήμα. Ζωντανές, λαμπερές ίνες . Τα χρώματά του να είναι σε ισορροπία , ούτε να έχουν ξεθωριάσει ούτε να έχουν αναμειχθεί μεταξύ τους. Να έχει φινιριστεί σωστά έτσι ώστε να μην έχει ξεπλυθεί ,  ούτε όμως να έχει αφύσικα λαμπερά ή δυσάρεστα φωτεινά και σκληρά χρώματα.

χειροποίητα χαλιά μοντέρνα παραδοσιακά κλασικά νομαδικά

ΠΩΣ ΝΑ ΒΡΕΙΤΕ ΕΝΑ ΧΑΛΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ

Ίσως το πιο σημαντικό βήμα για την αγορά ενός καλού χειροποίητου χαλιού είναι να βρείτε ένα κατάστημα που να μπορείτε να εμπιστευτείτε. Οι καλύτεροι έμποροι χαλιών είναι γεννημένοι εκπαιδευτικοί που αγαπούν να μοιράζονται τις γνώσεις τους μαζί σας. Να σας ενθαρρύνουν να σας δειγματίσουν χαλιά στο χώρο σας χωρίς καμία υποχρέωση . Να ανησυχούν πολύ για την παιδική εργασία στη βιομηχανία του χειροποίητου χαλιού και να αποφεύγουν προσεκτικά χαλιά που γίνονται κάτω από ύποπτες συνθήκες . Εμπιστευτείτε τον εαυτό σας. Εάν αισθάνεστε άβολα με έναν έμπορο , μην προχωρήσετε.

ΚΑΝΤΕ ΠΡΟΕΡΓΑΣΙΑ

Πρώτα , μετρήστε την περιοχή την οποία επιθυμείτε να καλύψετε με το χαλί . Θυμηθείτε , θα πρέπει να αφήσετε ένα περίγραμμα του δαπέδου περιμετρικά από το χαλί . Όσο μεγαλύτερο είναι το εύρος του μεγέθους του χαλιού που επιθυμείτε τόσο  περισσότερες οι επιλογές που θα έχετε. Σκεφτείτε αν προτιμάτε κλασικά χαλιά , παραδοσιακά ή  με μοντέρνα σχέδια . Για να βοηθηθείτε στην απόφασή σας , μια επιλογή είναι να συνεργαστείτε με έναν διακοσμητή εσωτερικών χώρων. Οι διακοσμητές μπορεί να είναι θαυμάσιοι σύμμαχοι σας στην εύρεση των σωστών χαλιών. Αλλά θυμηθείτε , η εστίασή τους πιθανό να είναι μόνο σχετικά με την εμφάνιση. Η εστίαση του εμπόρου θα είναι σχετικά με την ποιότητα . Η δική σας θα είναι το τι σας αρέσει . Ακούστε τους όλους, αλλά κυρίως τον εαυτό σας .

ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΞΕΤΑΣΟΥΜΕ

Εκτός από τα όσα αναλύσαμε παραπάνω, υπάρχουν επίσης ζητήματα που είναι πιο αμφιλεγόμενα,  υποκειμενικά ή πιο δύσκολο να απαντηθούν.

Τα πιο πυκνά χαλιά είναι πιο καλά; Χαλιά υπάρχουν σε χιλιάδες πυκνότητες. Οι κόμποι είναι ακριβώς όπως τα pixels σε μια οθόνη. Όσο περισσότεροι είναι οι κόμποι τόσο μεγαλύτερη λεπτομέρεια μπορούμε να έχουμε στο σχέδιο και τόσο πιο λεπτές γραμμές.

images0

Μοντέρνο ή παραδοσιακό; Στην αγορά υπάρχει μεγάλη ποικιλία τόσο παραδοσιακών όσο και μοντέρνων σχεδίων σε χειροποίητα χαλιά.

 

Hand Knotted , Hand Tufted ή Flat-weave; Τα Hand Knotted χαλιά τείνουν να είναι υψηλότερα σε ποιότητα λόγω της εντατικής εργασίας που απαιτείται για να παραχθούν. Τα Hand Tufted χαλιά , τα οποία έχουν από κάτω μια επιφάνεια latex πάνω στην οποία φυτεύεται το νήμα, είναι λιγότερο ακριβά. Χαλιά με επίπεδη ύφανση (κιλίμια) είναι επίσης λιγότερο ακριβά, επειδή απαιτούν λιγότερη εργασία.

 

Φυσικές ή συνθετικές χρωστικές ουσίες; Οι Φυσικές βαφές ανεβάζουν περίπου 30 τοις εκατό το κόστος σε ένα χειροποίητο χαλί, αλλά επίσης ανεβάζουν ιδιαίτερα την αισθητική του , τη γοητεία του και την αξία του. Ωστόσο, οι συνθετικές χρωστικές ουσίες που χρησιμοποιούνται σήμερα είναι διαθέσιμες σε μια τεράστια σειρά από χρώματα και αποχρώσεις.

images8

Hand- Spun ή Machine-Span wool;  Αν και μερικοί προτιμούν την ομοιομορφία του Machine-Spun μαλλιού, οι περισσότεροι συλλέκτες και γνώστες εκτιμούν την εικόνα που μας δίνει το Hand-Spun μαλλί. Το μαλλί όταν περιστρέφεται με το χέρι, το νήμα του δεν είναι σε όλο το χαλί με τον ίδιο τρόπο γυριστό , κάπου είναι πιο χαλαρό και κάπου πιο σφιχτό. Έτσι το νήμα απορροφά περισσότερη χρωστική ουσία όπου είναι πιο χαλαρό και λιγότερη βαφή όπου είναι πιο σφιχτό, δημιουργώντας με αυτό τον τρόπο μια ιδιαίτερη πολυχρωμία τόνο στον τόνο στα χρώματα του χαλιού. Έτσι μας δίνει πολλές αποχρώσεις του ίδου χρώματος , κάνοντας τα λεγόμενα χρωματικά νερά.

Μπορείτε να κρίνετε την ποιότητα του χαλιού από το ύψος του πέλους; Πολλοί πηγαίνοντας να αγοράσουν χειροποίητα χαλιά θεωρούν λανθασμένα ότι όσο πιο χοντρό είναι το χαλί τόσο καλύτερης ποιότητας θα είναι. Στην πραγματικότητα, τα καλύτερα χαλιά συχνά είναι τα πιο λεπτά, όπως για παράδειγμα τα ολομέταξα χαλιά.

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Leave a Reply