ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΑ & ΜΗΧΑΝΟΠΟΙΗΤΑ ΧΑΛΙΑ: ΠΩΣ ΤΑ ΞΕΧΩΡΙΖΟΥΜΕ |Percasa

Χαλιά Μηχανής Βέροια

Ένα μη εκπαιδευμένο μάτι είναι δύσκολο να ξεχωρίσει τις διαφορές μεταξύ των χειροποίητων και των χαλιών μηχανής. Αυτό το κείμενο θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε τις διαφορές και τα πλεονεκτήματά τους ώστε να είστε πλήρως ενημερωμένοι στις επόμενες αγορές χαλιών.

     Hand knotted Χαλί

Τα Hand Knotted χαλιά φτιάχνονται από ειδικά σχεδιασμένο αργαλειό. Το μέγεθος του αργαλειού εξαρτάται από το μέγεθος του χαλιού και η ύφανση γίνεται από το κάτω μέρος του χαλιού μέχρι την κορυφή. Από τα αρχαία κιόλας χρόνια ξεκίνησε η κατασκευή τους και γι αυτό είναι άξια θαυμασμού. Ο χρόνος που απαιτείται για την παραγωγή τους εξαρτάται από το μέγεθος του χαλιού αλλά και από την πολυπλοκότητα των σχεδίων τους. Για παράδειγμα ένα καλής ποιότητας χειροποίητο υπερμεγέθες χαλί  χρειάζεται παραπάνω από έναν χρόνο για να παραχθεί και γι αυτό το λόγο το κόστος αυτών των χαλιών είναι πολύ μεγάλο. Τα Hand knotted Χαλιά μπορούν να παραχθούν από μαλλί, μετάξι, βαμβακι, γιούτα ή άλλα φυσικά υλικά. Το μετάξι χρησιμοποιείται μερικές φορές στα μάλλινα χαλιά για το περίγραμμα και για την βελτίωση του σχεδίου. Τα Hand knotted και τα Hand Woven χαλιά μπορούν να αντέξουν για πολλά χρόνια αρκεί να είναι καλής ποιότητας και να συντηρούνται κατάλληλα. Επίσης αποκαλούνται χαλιά Ανατολής και συχνά είναι συλλεκτικά. Η ποιότητα των χαλιών εξαρτάται από ποικίλους παράγοντες όπως είναι η πυκνότητά τους, η ποιότητα του νήματος, η πολυπλοκότητα του σχεδίου και η βαφή του νήματος.

Χαλιά Βέροια Θεσσαλονίκη

Flat Wave Χαλιά

Τα Flat Wave ανήκουν στα χειροποίητα χαλιά. Φτιάχνονται με υφαντά σχέδια και χωρίς πέλος. Οι τύποι των Flat Wave χαλιών είναι Soumak, Dhurrie, κιλίμια και πλεκτά. Μαζί με αυτά του είδους χαλιά είναι σίγουρο πως θα θέλατε να βάλετε  υπόστρωμα κάτω από το χαλί ώστε να παραμένει πιο σταθερό στο σημείο που το τοποθετήσατε.

Μάλλινα Κιλίμια

Χαλιά Μηχανής

Τα χαλιά μηχανής φτιάχνονται από τεράστιες μηχανές που ονομάζονται power looms και είναι ηλεκτρικά αυτοματοποιημένες και ελεγχόμενες από τον υπολογιστή. Τα χαλιά μηχανής μπορούν να παραχθούν μαζικά σε μικρό χρονικό διάστημα και να παρασκευαστούν από υλικά που περιλαμβάνουν μαλλί και συνθετική κλωστή όπως  πολυπροπυλένιο, πολυεστέρα και ακρυλικό. Τα χαλιά μηχανής έχουν χαμηλότερη τιμή από τα χειροποίητα. Η μηχανή φτιάχνει χαλιά που αντέχουν έως και 20 χρόνια ανάλογα και από την ποιότητά τους. Για παράδειγμα ένα καλής ποιότητας μάλλινο χαλί μηχανής το οποίο συντηρείται σωστά μπορεί να αντέξει για δεκαετίες.

Χαλιά Μηχανής Βέροια

Hand Crafted ή Hand Tufted Χαλιά

Τα Hand Tufted είναι ακόμα ένα είδους χαλιού που ανήκει στα χειροποίητα. Αυτό το συγκεκριμένο είδος χαλιού φτιάχνεται χρησιμοποιώντας ένα τροποποιημένο συμπαγές τρυπάνι το οποίο εισάγει το πέλος μέσα στην υφασμάτινη βάση και έτσι δημιουργείται ένα loop πέλος. Εάν το loop pile κοπεί τότε ονομάζεται cut pile( χαλλί με πέλος) ενώ εάν δεν κοπεί ονομάζεται “Hand-Hooked” Χαλί. Πολλοί σχεδιαστές χρησιμοποιούν ενα συνδυασμό και των δύο ώστε να δημιουργήσουν ένα τρισδιάστατο αποτέλεσμα στο σχέδιο (3d effect). Στο πίσω μέρος του χαλιού υπάρχει μία επικάλυψη με λάτεξ. Αυτά τα χαλιά έχουν φτιαχτεί στο χέρι αλλά κοστίζουν πολύ λιγότερο από τα Ηand Κnotted επειδή φτιάχνονται σε πολύ μικρότερο χρονικό διάστημα. Ένα Hand Tufted Χαλί μπορεί να φαίνεται εξίσου όμορφο με ένα Ηand Κnotted όμως η αξία και η ποιότητα είναι διαφορετική για κάποιον που θέλει να αγοράσει ένα χαλί Ανατολής ως επένδυση.

Χειροποίητα Χαλιά Θεσσαλονίκη

Κοιτώντας πίσω από το χαλί

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να κατανοήσετε την διαφορά μεταξύ ενός χειροποίητου χαλιού και ενός χαλιού μηχανής είναι να κοιτάξετε στο πίσω μέρος του χαλιού. Στα Ηand Κnotted Χαλιά η ύφανση είναι ελαφρώς ανομοιόμορφη. Αντίθετα τα χαλιά μηχανής είναι ομοιόμορφα.

Μηχανής χαλιά Θεσσαλονίκη

Μηχανής χαλιά

Χειροποίητα Χαλιά Θεσσαλονίκη

Χειροποίητα Χαλιά

Χειροποίητα Χαλιά Θεσσαλονίκη

Hand Tufted Χαλιά

 

Κοιτώντας τα κρόσια του χαλιού

Ένας ακόμη τρόπος για να καταλάβετε εάν το χαλί είναι χειροποίητο ή μηχανής είναι να κοιτάξετε τα κρόσια του. Στα χαλιά μηχανής τα κρόσια είναι ραμμένα επιπρόσθετα ενώ στα χειροποίητα είναι η συνέχεια της βάσης του χαλιού.

Χειροποίητα Χαλιά Θεσσαλονίκη

Χειροποίητα Χαλιά

Μηχανής χαλιά Θεσσαλονίκη

Μηχανής χαλιά

 

Leave a Reply